Sinivalkoinen juhlapäivä

Varpu Saari Dermoshop Blogi

Muistan lapsuudestani itsenäisyyspäivät erityisen juhlallisina. Vaikka päivällä leivottiin pipareita Siiri-tädin reseptillä ja isä laittoi ulkokuuseen jouluvalot, illan hämärtyessä rauhoituttiin ja mummu ja äiti sytyttivät ikkunoille sinivalkoisia kynttilöitä.

Oman huoneeni ikkunasta avautui harvinaisen juhlava näkymä. Kadun toisella puolella oli sankarihautausmaa. Itsenäisyyspäivänä jokaisen sankarivainajan haudalle sytytettiin kynttilä. Kymmenet tuikkivat liekit valaisivat hankea suurten kuusien ja koivujen katveessa.

Myös tänä itsenäisyyspäivänä tuhannet kynttilät syttyvät, niin kodeissa kuin sankarihaudoilla. 100-vuotiasta kotimaatamme juhlitaan ennennäkemättömän laajasti – kiitollisena, ylpeyttä tuntien ja katsoen rohkeasti tulevaisuuteen.

Itsenäisyyspäivän perinteistä ihmeellisin lienee tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto eli linnan juhlat. Mikä muu kansakunta istuu television ääressä tuntitolkulla katsomassa ihmisten kättelevän toisiaan!? Tälle asialle ulkomailla hymähdellään, mutta ehkä me suomalaiset saamme tästä juhlahetkestä ripauksen valoa ja glamouria talven pimeimpään aikaan. Kyllä nyt jos koskaan on syytä kotioloissakin laittautua juhlaa varten!

Ajattelin tänä vuonna juhlistaa 100 vuotiasta isänmaata perinteisesti: leivon pipareita lasten kanssa ja illalla katsotaan myös linnan juhlia yhdessä. Sytytämme kynttilän, ehkä montakin, ja muistelemme viime keväänä poisnukkunutta faaria, lasteni isoisoisää, veteraania, joka lähti 17-vuotiaana sotaan. Mietimme, miten paljosta olemme faarille ja hänen aikalaisilleen velkaa ja mihin se meitä velvoittaa: huolehtimaan toisistamme, elämään yhdessä rauhaa vaalien.

Oletko muuten huomannut, että tänä vuonna yhden joulupakkauksen tuotenumerolla on erityinen symboliikka? 1917 – Let’s Celebrate!

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Varpu
Viestintäpäällikkö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *