Ilmainen toimitus yli 50 €:n tilauksiin - Toimitusaika 1-3 arkipäivää

Uutiset ja artikkelit / Ihonhoito

Kärsitkö rohtuvista huulista?

12. marraskuuta 2015

Rohtuvatko huulesi helposti? Kolea sää nostaa monelle pintaan ensioireet pienestä, mutta ikävästä vaivasta. Huulet kuivuvat ja suupieliä kirvelee. Pohjoisen viileä ja talven myötä kuivuva ilma, viima ja aurinko ovat yhdistelmä, joka aiheuttaa huulten ahavoittumista. Toisinaan syy huulten kuivumiseen löytyy ruokavalion puutteellisuudesta.

Loppusyksyn synkeissä säissä työmatkapyöräilijä painaa pipon syvemmälle päähän, vaihtaa hansikkaat paksumpiin ja nostaa takin kaulukset pystyyn. Huuliaan ei ulkoilija kuitenkaan pysty säältä säästämään, ainakaan täydellisesti. Huulten iho on elimistömme herkimpiä ihoalueita, mutta juuri sen täytyy vastaanottaa sää kuin sää ilman suojaavia vaate- tai lämpökerroksia.

Tiesitkö, että huulten iho on vain muutaman solukerroksen paksuinen? Iho on niin ohutta, että verisuonet kuultavat sen läpi ja siksi huulet näyttävät punertavilta. Huulten ihossa ei ole hiki- eikä talirauhasia eikä ihossa muodostu melaniinia, joka suojaisi huulia auringonsäteiltä.

Ei siis ole ihme, että huulten iho reagoi herkästi viilentyviin säihin. Erityisesti talvi on kova koetus huulten iholle.

Voide suojaa ahavoittumiselta

Lievää turvotusta, huulten reunojen punoitusta ja pientä hilseilyä. Jokainen tunnistaa kuivien ja rohtuneiden huulten oireet. Ihon pinta on arka, sitä kirvelee ja huulia tekee mieli kostuttaa jatkuvasti. Jotkut lipovat huuliaan kielellä ja toiset taas käyttävät ylenmäärin huulivoiteita, joiden ainesosat ovat vääränlaisia. Kumpikaan vaihtoehdoista ei ole hyvä, vaan pahentaa huulten ongelmaa.

Englanniksi huulten ahavoittumista kutsutaan osuvasti termillä ”windburn” (suom. ”tuulen polttama”), mikä kertoo sen pääasiallisista aiheuttajista, sääolosuhteista. Ahavoittunut iho, jota kutsutaan myös rohtuneeksi ihoksi, on aina lievästi tulehtunut ja sitä tulee hoitaa oikealla tavalla.

Paras hoito iholle on huulten rasvaus hoitavalla huulivoiteella. On tärkeää tutkia huulivoiteiden ainesosaluetteloita ja olla tietoinen niiden sisältämistä aineista. Huulivoiteet, jotka sisältävät mineraaliöljyjä eivät auta huulten hoidossa vaan aiheuttavat niin kutsuttua huulivoideriippuvuutta.

Oikeanlaiset huulivoiteet sopivat myös ahavoitumisen ennaltaehkäisyyn. Aurinkoisella säällä on hyvä valita huulivoide, joka suojaa huulten ihoa auringon UV-säteiltä.

Dermosil-valikoimaan kuuluu kolme erilaista huulivoidetta. Mikään niistä ei sisällä mineraaliöljyjä eikä siten aiheuta riippuvuutta. Voiteet ovat runsaasti hoitavia ja sisältävät paljon kasviperäisiä ainesosia. Classic-sarjan Huulivoide (3231) on voidemainen, hajusteeton huulivoide, joka sisältää kevyen auringonsuojan. Hajustamaton Sensitive Huulibalsami (3761) sopii koko perheelle: aikuisille, nuorille ja pienille lapsille. Luonnonkosmetiikka-sarjamme Naturen Huulibalsami, organic (3554) sisältää ekologisia öljyjä ja siinä on kevyen vadelmainen tuoksu.

Vettä ja vitamiineja

Joskus huulten halkeilu ja suupielien haavautuminen saattaa olla oire B-ryhmän vitamiinien puutteesta. Tarkista ruokavaliosi monipuolisuus. Hyviä B2-vitamiinien lähteitä ovat mm. maitotuotteet, viljavalmisteet, liha, maksa ja vihannekset.

Huulten kuivumista voi aiheuttaa myös A-, C- ja E-vitamiinien puute. Hyviä lähteitä A-vitamiineille ovat mm. hedelmät, maitovalmisteet ja oranssit sekä tummanvihreät kasvikset. C-vitamiinia saa sitrushedelmistä ja marjoista ja E-vitamiinia mm. rypsiöljystä, kokojyvävalmisteista, parsakaalista ja pähkinöistä. Dermoshopin 3578  Monivitamiini + Ruusujuuri -tuote sisältää edellämainittuja vitamiineja ja täydentää tasapainoisesti ravintoaineiden saantia.

Muista myös juoda tarpeeksi vettä! Se ehkäisee niin huulten kuin koko ihon kuivumista ja pitää elimistön elinvoimaisena.

Jos huulten kuivuminen ja ahavoituminen jatkuu pitkään eikä tunnu parantuvan on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Huulten kuivuminen saattaa olla oire esimerkiksi atooppisesta ihottumasta, ruoka-aine- tai lääkeaineallergiasta tai jonkin kosmeettisen ainesosa, kuten huulipunan sisältämän ainesosan aiheuttamasta ärsytyksestä.

Lähteet:
Lääkärikirja Duodecim, ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela
www.tohtori.fi

Lue lisää huulivoideriippuvuudesta.

Artikkeliin liittyviä tuotteita

Meistä

Turvallisia ja ihoystävällisiä koko perheen perustuotteita, trendikkäitä erikoishoitotuotteita, laadukkaita meikkejä sekä luonnollisia kodin puhdistustuotteita –
Dermoshop Oy on kehittänyt Dermosil-tuotteita jo vuodesta 1988, ja tällä hetkellä tuotevalikoima on noin 400 tuotteen laajuinen. Tutustu ja ihastu!

Tilausehdot | Järjestelmätiedot © Dermoshop Oy