Ilmainen toimitus yli 50 €:n tilauksiin - Toimitusaika 1-3 arkipäivää

Uutiset ja artikkelit / Ihonhoito

Kiusaavatko näpyt käsivarsissa?

8. elokuuta 2015

Joskus vaivaa kuulee kutsuttavan ”hikinäpyiksi”, mutta useimmiten siitä ei ole kysymys. Hikinäppyjä esiintyy ensisijaisesti vauvoilla ja aikuisilla kuumetautien yhteydessä tai oleskeltaessa erityisen kuumissa ilmasto-oloissa. Punaisen kirjavat käsivarret kiusaavat kuitenkin ympäri vuoden, ja ehkä jopa lapsuudesta lähtien.

Käsivarsien pieniä näppylöitä, jotka useimmiten sijaitsevat käsivarsien ulkoreunoilla, kutsutaan talirauhasten sarveistapeiksi. Lääketieteessä ihotyyppiä kutsutaan nimellä keratosis pilaris. Siinä talirauhasten tiehyiden suulla esiintyy pieniä sarveistappeja, joiden ympärillä on punoittava rengas. Arviolta noin 40-60 prosenttia nuorista aikuisista kärsii lievänä keratosis pilaris -ihosta. Taipumus ihotyyppiin on perinnöllinen eikä sitä voi ennalta ehkäistä.

Ei kutinaa, mutta näppyisyyttä

Käsivarsien ulkoreunojen lisäksi keratosis pilaris -ihoa saattaa esiintyä reisissä ja pakaroissa ja joskus myös kasvoissa poskilla. Vuosien, tai  vuosikymmenten kuluessa, iho alkaa useimmiten karheutua ja se muuttuu punaisen kirjavaksi. Joskus käy myös toisinpäin, eli varhain alkanut keratosis pilaris -iho tasoittuu murrosiän jälkeen ja ihon muutokset saattavat kadota keski-iän loppuun mennessä. Keratosis pilaris -iho ei kutise, joten vaiva on ennen kaikkea kosmeettinen. Joskus talirauhaset saattavat kuitenkin tulehtua ja näpyt muuttuvat pieniksi märkäpäiksi. 

Karbamidi ja kuivaharjaus auttavat

Käsivarsien näppyistä ihoa voi hoitaa karbamidia eli ureaa sisältäviä voiteita. Karbamidi pehmentää ihon sarveistappeja ja lieventää näin ihon muutoksia. Ihon punoitusta voiteet eivät pysty poistamaan. Moni  keratosis pilaris -ihosta kärsivä kertoo saaneensa apua myös ihon aktiivisesta kuivaharjauksesta ja auringosta. Jos ihon talirauhaset ovat tulehtuneet kannattaa asiassa kääntyä lääkärin puoleen. Lääkärissä kannattaa myös käydä jos ihon näppyisyydestä on epäselvyyttä tai karbamidia sisältävät voiteet eivät riittävästi paranna ihoa kuntoa.

Karbamidia monissa Dermosil-voiteissa

Useat Dermosi-ihonhoitovoiteet sisältävät karbamidia. Erityisen tehokas tuote on Dermosil Karbamidi Jalkavoide (3573), joka sisältää peräti  17,5 prosenttia karbamidia. Vaikka voiteen nimessä mainitaan jalat on voide varsin toimiva myös muun vartalon tehokkaasti kosteuttavaan ihonhoitoon. Korkean karbamidi-pitoisuutensa vuoksi voidetta kannattaa kokeilla myös käsivarsien näppyisyyden hoitoon.

Karbamidi parantaa ihon kosteudensitomiskykyä ja tekee ihosta erittäin pehmeän. Kosmetiikkatuotteissa käytetty karbamidi on synteettisesti valmistettua. Sen INCI-nimi on Urea. Muut karbamidia sisältävät Dermosil-voiteet löydät kätevästi Dermoshopin INCI-haun avulla. Linkki INCI-hakuun sijaitsee Dermoshopin verkkokaupan etusivulla, sivun alalaidassa. Klikkaa INCI-hakua, kirjoita ruutuun ”urea” ja paina ENTER. Saat listan kaikista Dermosil-tuotteista, jotka kaikki sisältävät karbamidia. 

Lähde:
Terveyskirjasto Duodecim (Talirauhasten sarveistapit, hikinäpyt)

Artikkeliin liittyviä tuotteita

Meistä

Turvallisia ja ihoystävällisiä koko perheen perustuotteita, trendikkäitä erikoishoitotuotteita, laadukkaita meikkejä sekä luonnollisia kodin puhdistustuotteita –
Dermoshop Oy on kehittänyt Dermosil-tuotteita jo vuodesta 1988, ja tällä hetkellä tuotevalikoima on noin 400 tuotteen laajuinen. Tutustu ja ihastu!

Tilausehdot | Järjestelmätiedot © Dermoshop Oy