Tontut vievät takaisin lapsuuteen

Päivitetty 1.11.2017 | Ajankohtaista

Taiteilija Heikki Laaksonen maalaa öljyväreillä hyväntuulisia tonttuhahmoja, jotka tuovat hymyn katsojankin kasvoille. Sympaattiset tontut seikkailevat myös osassa tämän vuoden Dermosil-jouluvalikoiman pakkauksia.
 
Tontut tulivat Heikki Laaksosen maalauksiin 50-luvulta, omasta lapsuudesta. Silloin maaseudulla tontut olivat osa arkea ja niillä vähän peloteltiinkin lapsia.
- Muistan, miten saunaa valaisi yksi kynttilä. Silloin hiuksia pestiin saippualla, jossa oli lipeää ja sehän kirveli silmiä. Sanottiin, että jos et ole hiljaa, saunatonttu tulee lauteiden alta, Heikki muistelee naureskellen.
- Kyllä tonttu on aina myönteinen. Se voi olla vähän ilkikurinenkin, mutta ei missään nimessä paha, Heikki kertoo.
Perinteiset suomalaiset maalaistontut, kuten riihitonttu ja saunatonttu, olivat hyvin maanläheisiä, hillittyjä sävyiltään. Joulutonttu on uudempi hahmo, jonka vaatteisiin punainen väri on tullut kaupungistumisen myötä.
 
TONTUT KIEHTOVAT aikuisia, sillä niiden mukana voimme palata lapsuuteen. Heikki maalaa paljon tilaustöitä, joita annetaan lahjaksi. Usein häntä pyydetään maalaamaan tontut jonnekin tiettyyn maisemaan tai jonkin esineen kanssa, joka on taulun saajalle tärkeä.
- Tontut voivat maalauksissa tehdä asioita, joita realistiset hahmot eivät voisi tehdä. Toisaalta minulle tontut ovat kyllä todellisia, Heikki toteaa hymyillen.
Ohikiitävän hetken hänen kasvoillaan on häivähdys maalauksista tuttua tonttujen salaperäistä hyväntuulisuutta.
Monille Heikin maalaamat tontut ovat tuttuja joulukorteista, joissa tonttu esimerkiksi ajaa punaista Morris Miniä, tuo hevoselle kauroja tai rakentaa lumiukkoa. Hurmaavat korttikuvat luovat tunnelmaa yhdeksässä tämän vuoden Dermosil-valikoiman joulupakkauksessa.
 
HEIKKI ON MAALANNUT koko ikänsä ja uransa aikana pitänyt näyttelyitä aina Pohjanmaan pikkugallerioista Monte Carlon kasinoon. Pian parikymmentä vuotta koti on ollut synnyinpaikkakunnalla Ylistarossa, missä hän pitää puolisonsa kanssa eläinten vanhainkotia, Wanhaa Markkia. Pohjalaistalon pihapiirissä voisi vallan hyvin nähdä vilauksen Heikin tonttuhahmoista.
- Maalaaminen on minulle koko elämä. Se on ammatti ja elanto. Eläinten vanhainkoti on elämäntapa ja harrastus, jota voin taiteellani ylläpitää, Heikki kertoo idyllisessä pihapiirissä.
- Elämä itse on taiteista suurin. Olen saanut niin hyvän elämän, etten olisi osannut tällaista itse suunnitella.
Ehkä juuri siksi hänen maalauksissaan on aina valon pilkahdus.
- Valo ja hyvä fiilis ovat osa minua. En lähtisi maalaamaan mitään repivää. On helpompi jakaa hyvää, kun on oma elämä kohdillaan, Laaksonen tuumii.

Artikkeliin liittyviä tuotteita

Meistä

Turvallisia koko perheen perustuotteita, trendikkäitä erikoishoitotuotteita, laadukkaita meikkejä sekä kodin puhdistustuotteita –
Dermoshop Oy on kehittänyt Dermosil-tuotteita jo vuodesta 1988, ja tällä hetkellä tuotevalikoima on noin 400 tuotteen laajuinen. Tutustu ja ihastu!

Tilausehdot | Järjestelmätiedot © Dermoshop Oy