Ilmainen toimitus yli 50 €:n tilauksiin - Toimitusaika 1-3 arkipäivää

Uutiset ja artikkelit / Hiustenhoito

Vesi – hiusten ystävä vai vihollinen?

8. elokuuta 2015

Tiesitkö, että hius sisältää 10-15 prosenttia vettä? Kesän helteillä hiusten suojaaminen auringon paahteelta on yhtä tärkeää kuin ihon suojaus. Kosteuden palauttaminen kuivahtaneisiin hiuksiin on kovan työn takana. Mitä vesi merkitsee hiuksille?

Juothan tarpeeksi vettä, kehotetaan terveyden ja ihon kunnon ylläpitämisen yhteydessä.  Usein jää huomaamatta, että veden juonti on elintärkeää myös hiusten hyvinvoinnille. Kuivuvien ja ohentuvien hiusten takana on useimmiten veden ja oikeanlaisten rasvojen puute. Vedellä ja ravinnolla on suora yhteys hiusten kuntoon ja siihen, miltä hiukset näyttävät.

Kun kesä on kuuma on hiusten kuivumiseen suurempi riski. Kuumuus haihduttaa hiusten kosteutta ulkoisesti ja sisäisesti. Sisäinen kosteuden haihtuminen tapahtuu kehon luonnollisen hikoilun yhteydessä. Hikeä haihtuu kehon lisäksi päänahasta. Ulkoinen kuivuminen on auringon aiheuttamaa. Aurinko paahtaa suojaamattoman hiuksen pinnan koppuraiseksi. Haihtunut kosteus on korvattava molemmin puolisesti. Juo runsaasti vettä, ilman hiilihappoja, ja hoida hiuksia tehokkailla kosteuttavilla tuotteilla.  Tiedäthän myös, että biotiini, seleeni ja sinkki edistävät hiusten normaalia rakennetta ja pitävät hiuspohjaa terveenä. Kupari taas ylläpitää hiusten normaalia pigmentointia.

Hyvä vai paha vesi?

Entä hiuksen ulkoinen hoito ja veden merkitys siinä? Kaikki alkaa hiusten pesusta. Tässä suhteessa vesi on sekä hiusten ystävä että vihollinen. Haastattelimme asiasta HiusAkatemian hiustutkija Annikki Hagros-Koskea.

- Tavallinen virhe on hiusten liian usein toistuva pesu ja kuuma vesi.  Hiukset tulisi pestä noin 3-4 päivän välein kädenlämpöisellä tai haalealla vedellä. Huuhdo hoitoaine aina pois viileällä tai ihan kylmällä vedellä, etteivät hiuksen pintasuomut enää avaudu. Saattaa tuntua mahdottomalta, mutta hiukset pystyy totuttamaan pesuväliin. Liian usein toistuva shampoopesu poistaa hiuspohjaa suojaavan happovaipan ja haittaa hiuspohjan normaalia toimintaa.

Pelkkä vesipesukaan ei ole pitkän päälle suositeltavaa. Se nostaa hiuspohjan happamuutta emäksiseen suuntaan ja saa hiukset tuoksumaan tunkkaiselta, koska pelkkä vesi ei irrota hiuksista rasvaa.

Voiko sadevedellä pestä?

Pehmeistä hiuksista tavataan sanoa, että hiukset ovat kuin sadevedellä pestyt. Mitä sadevesi tekee hiuksille?

- Puhtaan hanaveden pH on normaalisti neutraali eli 7. Veden pH kuitenkin vaihtelee ympäri Suomen ja etenkin ulkomailla. Suomessa on tavattu hanavesiä, joiden pH on jopa yli 9. Tässä suhteessa sadevesi poikkeaa hanavedestä. Sen pH on selvästi alle 6 eli vesi on happamampaa ja sen vuoksi pehmeämpää. Hiuksen ja ihon pH on terveellä ihmisellä 4.7. Koska sadeveden pH on alhaisempi kuin hanaveden ei sadevesi avaa hiussuomuja samalla tavalla kuin hanavesi. Tästä syystä hius tuntuu sadeveden jälkeen pehmeältä kun taas hanaveden jälkeen hius tuntuu karhealta ja takkuiselta koska hiussuomut ovat jääneet auki.

Tärkeää on tarkistaa sadeveden tuoreus. Pitkään seisoneessa vedessä bakteeripitoisuus on noussut, sillä sadevesi kerääntyy saaveihin useimmiten kattojen ja kourujen kautta. Seisonut vesi saattaa ärsyttää hiuspohjaa ja jopa tulehduttaa sen.

Entä kalkki ja kupari, joita niitäkin tavataan hanavedessä vaihtelevasti alueittain ja maittain?

- Kalkki on haitta hiuksille ja päänahalle. Runsaasti kalkkinen vesi haurastuttaa hiuksia ja ärsyttää päänahkaa jatkuvassa käytössä. Jos vesi on kalkkipitoista suosittelemme säännöllistä syväpuhdistusta hiuksille ja päänahalle. Ehkä myös kalkkia poistavia suodattimia kannattaa harkita runsaskalkkisen veden alueilla, kertoo Annikki Hagros-Koski.

Kupari hanavedessä on ensisijaisesti esteettinen haitta vaalea hiuksisille. Se saa hiukset vihertämään. Annikki Hagros-Koski suosittelee syväpuhdistusta myös tässä tapauksessa. Uimaloissa uimalakki suojaa hiuksia ainetarttumilta. Rautapitoisesta vedestä hiustutkija ei ole havainnut olevan haittaa hiuksille.

Hiusten pesun jälkeen on tärkeää käyttää hoitoainetta, jotta hiuksen pinnan suomut sulkeutuvat. Auki jääneiden suomujen kautta hius menettää kosteuttaan ja kuivuu.

Hoitavat Dermosil-hiustuotteet

Vesi ja hiukset ovat yhtälö, joka kietoutuu monella tavalla toisiinsa. Hoitavia,  monen eri lähtökohdan hiustenhoitotuotteita löydät Dermosil tuotevalikoimasta Dermoshop Scandinavian haircare -sarjasta. Tuotesarja sisältää shampoita ja hoitoaineita erilaisiin tarpeisiin, kuten värjätyille hiuksille, ohuille hiuksille ja herkälle päänahalle. Sarja sisältää myös hiusten muotoilutuotteita ja mm. Lämmöltä suojaavan Arganöljymuotoilusuihkeen.  Dermosil Terveys –tuotteiden valikoimasta löydät artikkelissa mainitun Multivitamiini+ruusujuuri  (3578) valmisteen, joka sisältää biotiinia, seleeniä, sinkkiä ja kuparia hiusten vahvistamiseen sekä C-vitamiini + sinkki –valmisteen (3576), joka edistää hiusten, luuston ja ihon hyvinvointia!

Artikkeliin liittyviä tuotteita

Meistä

Turvallisia ja ihoystävällisiä koko perheen perustuotteita, trendikkäitä erikoishoitotuotteita, laadukkaita meikkejä sekä luonnollisia kodin puhdistustuotteita –
Dermoshop Oy on kehittänyt Dermosil-tuotteita jo vuodesta 1988, ja tällä hetkellä tuotevalikoima on noin 400 tuotteen laajuinen. Tutustu ja ihastu!

Tilausehdot | Järjestelmätiedot © Dermoshop Oy