loader

Goodwill – uusi keräyskohde

Dermosil-strömmingsbådan 2_web.jpg

Pelastetaan yhdessä Itämeri

Pohjanmaalla, Korsnäsissa sijaitsevan pääkonttorimme suurista ikkunoista avautuu kaunis merimaisema, joka toimii suurena inspiraation lähteenä niin tuotekehityksessä kuin kaikkialla yrityksessämme. Tuo rakas merimaisema on osa UNESCOn maailmanperintöaluetta ja se muistuttaa meitä joka päivä tekemään hyviä, vastuullisia valintoja.

Tuntuu pahalta ajatella, että ikkunoistamme näkyvä Itämeri on kuitenkin yksi maailman saastuneimmista meristä. Haluamme auttaa suojelemaan Itämerta ja Goodwill-keräyksellä kerätäänkin nyt yhdessä varoja John Nurmisen Säätiölle. Säätiön intohimona on Itämeri ja missiona pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Yhdessä voimme auttaa säätiötä turvaamaan Itämeren hyvinvoinnin sekä jakamaan tärkeää tietoa sen kulttuuriperinnöstä.

John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt kertoo, millaista apua Dermosil-asiakkaiden tuella voidaan tarjota.

Dermosil-JSN_web.jpg

Millaista työtä säätiö tekee?

Tavoitteenamme on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Toteutamme tuloksellisia ja konkreettisia Itämeren suojelutoimia sekä varmistamme, että meren tarinat välittyvät eteenpäin jälkipolville.

Työtämme ohjaavat mitattavat tulokset ja vaikuttavuus. Olemme riippumaton: työtämme ohjaa vain ja ainoastaan Itämeren etu.

Olemme käynnistäneet lähes 40 Puhdas Itämeri -hanketta, joista 25 on saatu valmiiksi. Hankkeissa vähennetään meren ravinnekuormitusta ja ympäristöriskejä. Pelkästään Pietarin jätevesien puhdistuksella ja Laukaanjoen lannoitetehtaan päästöjä vähentämällä Suomenlahden vuotuista rehevöittävää fosforikuormaa on yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa onnistuttu pienentämään jopa 75 prosenttia.

Säätiömme on myös palkittu tiedon välittäjä ja merellisen kulttuurisisällön tuottaja. Olemme julkaisseet yli 40 meren tarinoista kertovaa kirjaa, järjestäneet lukuisia näyttelyitä ja tapahtumia.

Millaisia Itämeren suojeluhankkeita säätiöllä on nyt käynnissä?

Käynnissä olevissa Puhdas Itämeri -hankkeissamme vähennetään Itämerta rehevöittäviä päästöjä leikkaamalla pistekuormitusta kunnallisilta jätevedenpuhdistamoilta ja teollisuudesta sekä vähentämällä maataloudesta tulevaa hajakuormitusta erilaisilla vesiensuojelumenetelmillä. Lisäksi säätiön hankkeissa poistetaan mereen jo päätynyttä ja sisäistä kuormitusta muun muassa hoitokalastuksella ja tutkitaan uusia keinoja sisäisen kuormituksen hillitsemiseksi.

Seuraamme myös aktiivisesti muun muassa Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Puolassa jo päättyneitä puhdistamohankkeita, joissa olemme olleet mukana rahoittajana tai toteuttajana.

Millaista merikulttuurityötä säätiö tekee?

Yksi sukupolvemme tärkeistä tehtävistä on pitää huolta siitä, että Itämeren rikas kulttuuriperinne ei hyydy, vaan säilyy vahvana ja elinvoimaisena.

Lanseerasimme elokuussa 2019 Itämeripäivän, jota juhlitaan jatkossa vuosittain elokuun viimeisenä torstaina. Päivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Juhlinnan lisäksi Itämeripäivän tarkoituksena on lisätä tietoa meren monimuotoisesta luonnosta, kulttuurista ja historiasta.

Oma konkreettinen Itämeripäivän tekomme on Muistojen meri -hanke, jonka tavoitteena on avata näkökulmia ihmisten mielikuviin ja uskomuksiin merestä sekä aktivoida suomalaiset miettimään suhdettaan Itämereen. Kokoamme muistoista suomalaisten merisuhteesta kertovan näyttelyn, joka julkaistaan Itämeripäivänä 27.8.2020.

Lisäksi avasimme keväällä 2020 yhteistyössä Museoliiton kanssa Digimuseo.fi-palvelun. Digimuseossa pääsee tutustumaan virtuaalisesti museoiden kokoelmiin – ensimmäistä kertaa myös yhtä aikaa ystävien kanssa tai oppaan opastuksella.

Kaiken muun kulttuurityön ohella järjestämme myös näyttelyitä, julkaisemme Itämeri-aiheisia tietokirjoja sekä esittelemme säätiön kokoelmien aarteita museovieraillemme.

Mitä yksittäinen ihminen voi tehdä Itämeren hyväksi?

Tutkimusten mukaan 60 % suomalaisten Itämerta kuormittavasta ravinnejalanjäljestä syntyy ruokavaliosta. Lihan ja maidon vähentäminen ja korvaaminen kasviperäisillä ruoka-aineilla sekä kestävästi pyydetyllä luonnonkalalla on yksi helpoimmista ja tehokkaimmista tavoista, joilla yksittäinen ihminen voi auttaa Itämerta ja sisävesiä. Omia ruokailutottumuksia ei tarvitse muuttaa kerralla. Yksikin sellainen ateria tai päivä, jolloin valitsee lautaselleen kasviksia ja kestävästi pyydettyä kalaa, on hyvä alku muutokselle.

Yksi hyvä keino auttaa Itämerta on jakaa tietoa sen tilasta ja ainutlaatuisesta kulttuurista. Myös omiin kulutustottumuksiin kannattaa kiinnittää huomiota: Itämeri ja luonto kiittää, kun ostaa kestäviä, korjattavia ja kierrätyskelpoisia tavaroita ja käyttää ne loppuun.

Ole sinäkin mukana pelastamassa yhteinen meremme!

Jaa

Artikkeliin liittyvät tuotteet

Ajankohtaista