loader

Tuoksulla vai ilman?

Dermosil_ Sensitive_body_butter_13.01.jpg

Naisilla on keskimäärin tarkempi hajuaisti kuin miehillä, mutta iän myötä hajuaistimme heikkenee. Ihmisen hajuaisti kalpenee monien eläinten rinnalla, mutta tämä tärkeä aisti on auttanut meitä selviytymään. Välttelemme epämiellyttäviksi kokemiamme tuoksuja, mutta myös totumme uusiin tuoksuihin.

Tuoksu on yksi kosmeettisen tuotteen ominaisuuksista. Tuoksu tai sen puute ei tee tuotteesta tehokkaampaa tai hoitavampaa, vaan tekee käyttökokemuksesta miellyttävämmän. Lähes kaikilla kosmeettisilla tuotteilla on raaka-aineista syntyvä ominaistuoksu. Siksi hajustamatonkaan tuote ei aina ole tuoksuton.

– Raaka-aineiden ominaistuoksut vaihtelevat paljon. Joku voi olla täysin hajuton ja jollain voi olla todella voimakas haju, kuten vaikkapa Linimenttivoiteen sisältämällä kamferilla, tuotepäällikkö Åsa Smeds kertoo.

Dermosil-tuotteissa käytetään erittäin matalia hajustepitoisuuksia. Se on tietoinen valinta, sillä yhä useampi saa oireita voimakkaista hajusteista tai kärsii tuoksuyliherkkyydestä. Hajusteet myös allergisoivat herkästi.

Dermosil-tuotteet voidaan jakaa hajusteiden perusteella neljään ryhmään. Valikoimassa on hajustamattomia tuotteita, joihin ei ole lisätty mitään hajusteaineita. Miedosti hajustettuihin tuotteisiin on lisätty hajusteainesosa. Luonnolliset hajusteet ovat kasviperäisiä tuoksuvia ainesosia, kuten esimerkiksi mentolia. Hypoparfum®-hajustetut tuotteet eivät sisällä 26:a EU:n määrittelemää eniten allergiaa aiheuttavaa hajusteiden ainesosaa.

– Pyrimme välttämään allergisoivia hajusteita niin paljon kuin mahdollista, mutta miedot Hypoparfum®-tuoksut eivät aina riitä peittämään tuotteen voimakasta ominaistuoksua. Silloin tuotteesta tehdään yleensä miedosti hajustettu, Åsa kertoo.

Tuotteen ainesosaluettelossa merkintä Parfum kertoo vain sen, että tuotteeseen on lisätty hajusteainesosa. Parfum tarkoittaa käytännössä aina useiden tuoksuaineiden sekoitusta. Parfum löytyy sekä miedosti hajustettujen että Hypoparfum®-tuotteiden ainesosalistasta. Siksi Dermosil-tuotteiden hajustetyypit on eritelty ja ne löytyvät jokaisen tuotteen tuotetiedoista. Joskus raaka-aineiden ominaistuoksu huokuu hajusteen läpi.

– Silloin on tehtävä kompromisseja. Jos joku ainesosa on tärkeä vaikuttava aine, mutta sen ominaistuoksu ei ole kaikkein miellyttävin, emme vaihda sitä toiseen vain tuoksun takia. Raaka-aineen tuoksu kuitenkin haihtuu tuotteen imeydyttyä ihoon.

Kun hajusteiden osuus tuotteen ainesosista on erittäin pieni, myös tuoksu haihtuu iholta nopeammin. Esimerkiksi kasvovoiteen kevyt Hypoparfum®-tuoksu tuntuu iholla vain hetken, kun taas miedosti hajustetun ihonhoitovoiteen tuoksu tuntuu iholla yleensä pidempään.

Dermosil-tuotteiden tuoksut määräytyvät tuotetyypin ja -sarjan, sesongin ja tietysti käyttäjäryhmän mukaan.

– Kun valitsemme tuotteelle tuoksua, tuoteryhmämme testaa tuotetta ja tuoksua yhä uudelleen ja uudelleen, kunnes löydämme sopivan, Åsa kertoo.

Moni kuluttaja valitsee hajustamattoman tuotteen vapaaehtoisesti, mutta hajusteallergiasta kärsii noin 2–3 prosenttia ihmisistä. Heille kosmeettisten tuotteiden hajusteet aiheuttavat iho-oireita. Tuoksuyliherkkyydestä kärsii huomattavasti suurempi joukko, joidenkin arvioiden mukaan jopa 40% väestöstä.

– Siksi on erittäin tärkeää, että valikoimassamme on kattavasti myös hajustamattomia ja Allergiatunnuksen käyttöoikeuden saaneita Sensitive-tuotteita, Åsa perustelee.

Jaa

Artikkeliin liittyvät tuotteet

Ajankohtaista