Näin hoidat pienet haavat

Kesällä touhutaan monenlaista: reissataan, harrastetaan ja ollaan paljon ulkona. Samalla usein sattuu ja tapahtuu. Wellmedicillä työskentelevä kirurgian erikoislääkäri Jenny Nyqvist-Streng kertoo, miten hoidat itse oikeaoppisesti pikkuhaaverit ja milloin on syytä lähteä lääkäriin.

Pidä haava puhtaana

Haavan hoidossa kaikkein tärkeintä on pitää haava-alue puhtaana. Yritä siis saada haavasta pois kaikki lika ja hiekka.

”Pese ensin saippualla kädet ja sen jälkeen iho haavan ympäriltä. Pese lopuksi myös itse haava vedellä ja saippualla. Likaa voi yrittää saada pois myös pinseteillä tai kostealla taitoksella. Haavaa voi myös liottaa hetken vedessä tai suihkuttaa”, Nyqvist-Streng neuvoo.

Vuotamattomaan haavaan ei tarvitse laittaa laastaria vain tavan vuoksi, sillä haavan on hyvä saada ilmaa. Jos kuitenkin esimerkiksi vaatteet hankaavat haavaa, se kannattaa suojata laastarilla tai sidetaitoksella.

Verta vuotavan haavan verenvuodon voi tyrehdyttää painamalla esimerkiksi rullattua sidetaitosta haavaa vasten muutaman minuutin ajan. Pidä samalla loukkaantunutta ruumiinosaa niin korkealla kuin pystyt.

Pienet haavat paranevat yleensä itsestään muutaman viikon kuluessa.

Haavoista kannattaa huolehtia, jotteivat ne tulehdu ja jotta ne paranevat mahdollisimman hyvin ilman rumia arpia.
Jenny Nyqvist-StrengKirurgian erikoislääkäri, Wellmedic

Haavaa kannattaa näyttää lääkärille, jos

  • se ei parane parissa viikossa, punottaa voimakkaasti tai muuttuu väriltään kullankellertäväksi
  • sinulla on punoittavan ja ärtyneen haavan lisäksi kuumetta
  • et saa haavaa puhdistettua kunnolla
  • se on syntynyt eläimen puremasta
  • haavasta vuotaa runsaasti verta, eikä verenvuoto lopu paineesta ja kohoasennosta huolimatta tai et saa haavan reunoja yhteen.

Jos haava pitää ommella, liimata tai teipata, se tulisi tehdä 12 tunnin kuluessa. Jos et ole varma, hoituuko haavasi kotikonstein, on viisain kysyä terveydenhuollon ammattilaisen mielipidettä.

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Wellmedicin kanssa.