Palovamman ensiapu – Näin hoidat palovamman oikein

Auts, palovamma! Palovamma voi syntyä esimerkiksi auringosta, kuumista nesteistä, tulesta, sähköstä, säteilystä tai kemikaaleista.  Tavallisesti pinnallinen palovamma hoituu itsestään. Palovamman vakavuus riippuu siitä, miten syvälle ihokerroksiin se ulottuu, missä osassa vartaloa se on ja miten iso osa ihosta on vahingoittunut.

Pinnallisessa palovammassa iho punoittaa ja kutisee ja siihen voi tulla rakkuloita. Syvissä palovammoissa iho voi muuttua mustaksi, valkoiseksi tai ruskeaksi ja tuntua tunnottomalta ja nahkaiselta. 

”Syvät palovammat vaativat aina lääkärin hoitoa”, kirurgian erikoislääkäri Jenny Nyqvist-Streng kertoo. 

Palovamman tärkein ensiapu on vammakohdan riittävän pitkä viilentäminen. Huuhtele palovammaa viileällä vedellä tai upota se veteen 15 minuutin ajaksi. Poista korut, jotka ovat lähellä vamma-aluetta. Pinnallisiin palovammoihin voit käyttää viilennyksen jälkeen viilentävää voidetta. 

Jos palovamma-alue on suurempi kuin kämmenesi tai jos palovamma on kasvoissa tai sukuelinten alueella, näytä sitä lääkärille. Mene lääkäriin myös, jos olet hengittänyt kuumaa höyryä tai tulipalon savua tai palovamma johtuu kemikaaleista tai sähköstä. 

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Wellmedicin kanssa.

Palovammageeli rauhoittaa ihoa ja lievittää kipua

Rauhoittavaa aloe veraa sisältävä Palovammageeli toimii ensiapuna iholle, joka on altistunut liialliselle auringolle tai kuumudelle. Geeli viilentää ja rauhoittaa ihoa ja siten myös lievittää kipua. Palovammageeli sopii myös vauvojen ja pienten lasten herkälle iholle. Tuotetta saa käyttää ainoastaan ensimmäisen asteen palovammojen ja pinnallisten toisen asteen palovammojen hoitoon.

Tutustu tuotteseen